http://www.sokszinuvidek.hu/Kiemelt-cikkeink/4659-Konyhakerti-matematika-mit,-hogyan-%C3%A9s-mennyit
| Konyhakerti matematika: mit, hogyan és mennyit? | 
| Írta: Virágné Fejes Éva | 
| 2015. január 10. szombat | 
| 
Gondos gazda arra használja a hosszú téli estéket, hogy megtervezi, mit és mennyit kell termelnie a kertben, hogy elegendő legyen friss fogyasztásra és téli tárolásra is. Ilyenek először is a szokások.
Mindenki emlékszik rá, mennyit szokott egyik-másik zöldségből, gyümölcsből vásárolni, és arra is, hogy abból hányszor tudott főzni-sütni, de azt is tudjuk, hányan szoktuk azt az adagot elfogyasztani. hetente hány alkalommal szoktunk főzelékfélét készíteni.
Némi szorzás, és máris kiderül, hány kg főzelék alapanyagra van szükségünk. 
Nézzünk egy példát! Nálunk a leggyakoribb főzelékféle a zöldborsó. Tudom, hogy hetente egyszer ez kerül a tányérra. Fél kg-t főzök meg, az vígan elfogy. 52 hét, az 52 főzelék - 26 kg zöldborsó. Levesnek 25 dkg-t főzök, az kéthetente egyszer, így ez 6,5 kg évente. Hozzáteszem: amikor szezonja van a zöldborsónak, akkor  nálunk kétnaponta borsóleves, borsófőzelék a menü… Nekem 40 kg az éves borsószükségletem.
Jól számoltam az elmúlt évben, mert ennyi megtermett, sőt még ajándékoztam is el belőle, és még 2 kg vetőmagom is megmaradt. 
Hogy mennyi magból termeltem mindezt? Elvetettem decemberben fagy alá 1 csomag rajnai törpe magot, április elején pedig egy borsócsaládot: ez az a fajta kiszerelés, amiben négy fajta borsómag van. Ezek nem egy időben érnek, így sokáig volt friss borsóm a konyhán. A fagy alá vetett pedig már május első felében terméssel örvendeztetett meg. 
Ugye nem is olyan bonyolult? További támpontot nyújtanak az alábbi táblázatos gyűjtemények is: | 
 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése