Tippek, tanácsok, innen-onnan

Tervezés, számolás, miből mennyit érdemes, kiskertre levetítve. Ezt a cikket itt találtam:
http://www.sokszinuvidek.hu/Kiemelt-cikkeink/4659-Konyhakerti-matematika-mit,-hogyan-%C3%A9s-mennyit
Konyhakerti matematika: mit, hogyan és mennyit?PDFNyomtatásE-mail
Írta: Virágné Fejes Éva   
2015. január 10. szombat

Gondos gazda arra használja a hosszú téli estéket, hogy megtervezi, mit és mennyit kell termelnie a kertben, hogy elegendő legyen friss fogyasztásra és téli tárolásra is.
kertmatek3A kevésbé tapasztaltak nagy gondban vannak a tervezést illetően, mert nehezen tudják eldönteni, mire és mennyire is van szükségük, pedig akadnak apró segítségek a számításokhoz.

Ilyenek először is a szokások.

Mindenki emlékszik rá, mennyit szokott egyik-másik zöldségből, gyümölcsből vásárolni, és arra is, hogy abból hányszor tudott főzni-sütni, de azt is tudjuk, hányan szoktuk azt az adagot elfogyasztani.
kertmatek2Létezik biztosabb támpontunk, ez pedig egy szakácskönyv. Megnézzük, mennyi alapanyagot írnak elő mondjuk egy főzelékhez. A leggyakoribb főzelékek: fejtett bab, borsó, tök, burgonya, kelkáposzta, karalábé, zöldbab. Azt nagyjából tudjuk, hogy

hetente hány alkalommal szoktunk főzelékfélét készíteni.

Némi szorzás, és máris kiderül, hány kg főzelék alapanyagra van szükségünk.
Nézzünk egy példát! Nálunk a leggyakoribb főzelékféle a zöldborsó. Tudom, hogy hetente egyszer ez kerül a tányérra. Fél kg-t főzök meg, az vígan elfogy. 52 hét, az 52 főzelék - 26 kg zöldborsó. Levesnek 25 dkg-t főzök, az kéthetente egyszer, így ez 6,5 kg évente. Hozzáteszem: amikor szezonja van a zöldborsónak, akkor  nálunk kétnaponta borsóleves, borsófőzelék a menü…
kertmatek4Erre is rászámolunk, mert ha vendégek jönnek a házhoz, akkor nagyobb adaggal kell főzni. Aztán hozzászámoljuk még, hogy rizi-bizi, rakottak, töltött dolgok is megkívánják a borsót.

Nekem 40 kg az éves borsószükségletem.

Jól számoltam az elmúlt évben, mert ennyi megtermett, sőt még ajándékoztam is el belőle, és még 2 kg vetőmagom is megmaradt.
Hogy mennyi magból termeltem mindezt? Elvetettem decemberben fagy alá 1 csomag rajnai törpe magot, április elején pedig egy borsócsaládot: ez az a fajta kiszerelés, amiben négy fajta borsómag van. Ezek nem egy időben érnek, így sokáig volt friss borsóm a konyhán. A fagy alá vetett pedig már május első felében terméssel örvendeztetett meg.
kertmatek1Hasonló módon számolható a többi főzelékféle is.
Ugye nem is olyan bonyolult? További támpontot nyújtanak az alábbi táblázatos gyűjtemények is:

GT



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése